vineri, 8 mai 2009

Sake de Odobeşti şi de Murfatlar

Vinurile româneşti sunt recomandate cu căldură japonezilor într-un articol publicat online. Textul poartă semnătura unei jurnaliste, Felicity Hughes, care e, probabil, americancă şi care lucrează pentru JapanTimes. Duduia e specializată în băuturi, aşa că, mă gândesc eu, nu se prea omoară cu condusul maşinii.

Articolul ei despre vinurile de pe meleagurile locuite cândva de supuşii veşnic turmentaţi ai lui Burebista pare de fapt o mică reclamă la afacerea unei românce, Adela Matsutani (e căsătorită cu un japonez, sută-n mie!) care exportă vinuri în Japonia.

Reclamă, nereclamă, nu-i o idee rea până la urmă, că aşa mai aruncă un ban şi japonezii pe băuturile noastre. Tot în articol am văzut şi cât i-ar costa pe niponi o sticlă de vin românesc. O Grasă de Cotnari din 2003 (cică an de vin foarte bun) e 1800 de yeni, adică vreo 13 euro. Cam tot atât, adică vreo 1700 de yeni este o Fetească Albă de Cotnari, tot din 2003, iar un Murfatlar Fetească Neagră din 2006 este 2400 de yeni (cam 18 euro). Puteam să-i jefuim de mai mulţi bani, zic eu. Sayonara!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu