joi, 7 mai 2009

Naşul lui Hubble

Un evreu-american de origine română este în echipa de cercetători care se ocupă de Telescopul Hubble. Profesorul Mario Livio are 63 de ani, s-a născut pe la noi, dar a imigrat în Israel în 1950, unde, de altfel a urmat şi şi-a desăvârşit studiile - mai exact, e specialist în fizică şi matematică.

A ajuns apoi în America, iar din 1991 s-a alăturat proiectului Hubble, la un an după lansarea telescopului. Acum, l-au apelat israelienii de la ziarul Haaretz, să le dea într-un interviu câteva detalii despre misiunea Atlantis, de lunea viitoare, când echipajul navetei spaţiale va încerca să intercepteze telescopul.

Într-o operaţiune care, sper, va putea fi filmată sau poate chiar transmisă live, astronauţii vor încerca să aducă îmbunătăţiri telescopului, care, conform estimărilor, şi-a cam dus traiul. Vor fi înlocuite astfel bateriile ce nu vor mai fi funcţionale de anul viitor.

De asemenea, pe telescop vor mai fi montate o cameră video sofisticată, un giroscop şi un spectograf. Mai multe despre misiunea Atlantis, dar şi despre proiectul la care lucrează Mario Livio, în articolul din Haaretz.

Iar aici este blogul profesorului, cu toate datele despre el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu