duminică, 17 mai 2009

Măi, băieţi, nu credeţi că suntem cam mici?


Vedeţi această imagine? E Pământul fotografiat, pe bune, de astronauţii de pe naveta Atlantis, care s-au dus în spaţiu să pună din nou pe picioare telescopul Hubble. Din câte văd eu, e Peninsula Sinai, la stânga ceva din restul Egiptului, iar la dreapta - o frântură din Arabia Saudită, plus un pic din Israel. A, normal, şi din Fâşia Gaza. Adică zona aia unde mor mulţi oameni când e vorba de bombardamente şi tot felul de operaţiuni militare mai mult sau mai puţin legitime.

Se zice că acolo multe familii au fost decimate din cauza conflictului israeliano-palestinian, mulţi oameni nu au de muncă, iar majoritatea sunt îngenunchiaţi de sărăcie. Unii de-abia strâng un ban să cumpere ceva alimente, pe care le gătesc la un aragaz, normal, alimentat de o butelie, că pe-acolo nu se prea ştie cum arată o conductă de gaze. Iar dacă vor să se ducă la toaletă, au o coşmelie instalată deasupra unei gropi săpate lângă casă, că, după atâtea bătălii, e cam greu să ai o conductă de apă şi un sistem de canalizare care să-ţi permită să-ţi faci o budă cât de cât modernă.

Poate că sună tragic, iar pe alocuri dezgustător. Dar, mă rog, oare se văd toate astea din spaţiu? Normal că nu. Doar un albastru plăcut, puţin alb de la nori şi un crem însoţit de nuanţe - mai închise sau mai deschise, care descriu suprafaţa de uscat. În concluzie, o Planetă al dracului de frumoasă! De oameni, nici urmă. Deci, suntem cam mici, dragilor...

Iată şi alte fotografii ale misiunii Atlantis, de mă fac să mă gândesc că bine-ar fi să-mi construiesc o casă pe orbită (sursa: nasa.gov).









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu