sâmbătă, 25 aprilie 2009

Româncă moartă în Italia

O româncă de 32 de ani a murit într-un incident stupid în Italia, la San Pier Niceto. Florica Creţu a fost izbită de o poartă masivă de fier mişcată, foarte probabil, de rafalele violente de vânt. Scena s-a petrecut în apropierea unei ferme, spun ziarele italiene. Tânăra a suferit grave leziuni cerebrale şi a murit pe patul spitalului.

La Torino, în schimb, o localnică în vârstă de 50 de ani acuză un român că ar fi încercat să o violeze. Agresiunea ar fi fost comisă la 10 dimineaţa, în plină stradă, când femeia se întorcea acasă, anunţă presa italiană. Victima a fost atacată de românul care, bănuieşte ea, era băut. A fost salvată însă de doi trecători, iar agresorul a fugit.

Român traficant condamnat în Canada pentru droguri de 1,5 mil. dolari

Un român stabilit în Canada, a primit 9 ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de droguri scrie ziarul The Windsor Star în ediţia sa online. Ion Dumitrescu, de 37 de ani, este camionagiu şi locuieşte în Mississauga.

A fost acuzat că a încercat în urmă cu doi ani să introducă în Canada 15 kilograme de cocaină, în valoare de 1,5 milioane de dolari. Drogurile au fost găsite de poliţişti în două genţi, în cabina camionului românului. Bărbatul risca o pedeapsa maximă de 19 ani de închisoare, dar Tribunalul din Windsor s-a pronunţat pentru o condamnare la jumătate. Instanţa a mai hotărît ca, după eliberare, timp de 10 ani, românul să nu poarte arme de foc.

Ion Dumitrescu a venit în 1992 în Canada, unde a primit cetăţenie. Şi-a înfiinţat o afacere, care s-a împotmolit însă de când a fost pus sub acuzare. O dată cu încarcerarea lui, soţia şi cei doi copii riscă să ajungă pe drumuri din cauza venitului mic, iar singura şansă le rămâne întoarcerea în România.

Un român pe New York Times

New York Times publică astăzi în ediţia online un articol despre românii din Spania pe care i-a lovit criza. Aşa a ajuns Constantin Marius Craiova să-şi vadă numele în pagina web ale ziarului american.



Are 30 de ani şi s-a stabilit în 2003 la Alcala de Henares, lângă Madrid. A venit să lucreze în construcţii, dar acum, după 6 ani de muncă, a căzut victimă crizei. Se întoarce acasă luna viitoare. Şi nu numai el: "Încet, încet, ei dispar", spune pentru NYT, despre conaţionalii lui din Alcala, Gheorghe Găinar, preşedintele unei asociaţii de români de-acolo. La fel se-dreaptă spre casă şi ceilalţi imigranţi care şi-au încercat norocul în Spania. Cursele aeriene către America Latină au chiar oferte speciale pentru sud-americanii care vor să revină în ţara natală.

Constantin va veni în România, dar nu renunţă la Spania. Va încasa şomajul dat de autorităţile spaniole şi va încerca să se descurce aici cu banii. Îşi va aduce şi soţia peruviancă, dar şi copiii. Iar o dată la trei luni va pleca la Alcala, pentru a încasa şomajul şi a da semnătura de primire.

Mai multe despre povestea lui, aici.